Oedeemtherapie (Australische Methode)

Naast een systeem van bloedvaten heeft ons lichaam nog een transportsysteem: het lymfestelsel. Dit zorgt voor de afvoer van overtollig vloeistof en afweer tegen infecties. Een okseltoilet (het verwijderen van lymfeknopen in de okselholte) kan de werking van het lymfestelsel verstoren en een opeenhoping van (eiwitrijk) weefselvocht in de arm veroorzaken, met lymfoedeem als gevolg. Dit veroorzaakt een zwaar en gespannen gevoel in de arm en gevoelsstoornissen in de arm of de hand. Vijfenveertig procent van de vrouwen en mannen met borstkanker die een okselkliertoilet in combinatie met bestraling hebben ondergaan, krijgt te maken met deze klachten. Echter ook na een borstsparende operatie in combinatie met de schildwachtklierprocedure treedt in bijna acht procent lymfoedeem op, zonder dat de patiƫnt is bestraald. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.lymfoedeem.nl.


C258D18D-0BED-4DEF-98CE-BC9F51B71450-219-0000002A80C545F8jpg


Bij FysioZorg wordt lymfoedeem volgens de Australische methode behandeld. In tegenstelling tot de andere behandelmethoden start FysioZorg met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfstelsel. FysioZorg biedt u een gecombineerde behandeling van manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressie door middel van zwachtels, huidverzorging en adviezen voor leefregels aan. Door deze combinatie wordt in een zeer korte tijd een optimaal behandelresultaat behaald.


Een ander belangrijk speerpunt is de zelfredzaamheid. U leert hoe u de behandeling zelf kunt toepassen. U krijgt uitleg over het ontstaan van oedeem en de gevolgen hiervan op de lange termijn. Daarnaast leert u specifieke ademhalingstechnieken, drainagehandgrepen en oefeningen aan om bij uzelf het lymfsysteem te activeren. Thuis kunt u aan de slag, op de momenten dat het u uitkomt. Genezing van het lymfoedeem is niet mogelijk, maar de behandeling leert u wel hoe u lymfoedeem kunt voorkomen of beperken. Er is sprake van een optimaal behandelresultaat binnen drie tot vier weken.


Om dit resultaat te behouden en in sommige gevallen zelfs te verbeteren, krijgt u (indien nodig) een elastische armkous aangemeten. Het doel van de kous is het verminderen van oedeem in arm of been, het verminderen van spanning en pijn van de huid en het voorkomen van wondroos. Meer informatie over de Australische methode kunt u vinden op: www.lymphoedema.org.au